To moje wielkanocne odkrycie. Te kruche ciastka robią furorę na świątecznym stole

Dodano:
Kruche gniazdka wielkanocne Źródło: Shutterstock
Kruche gniazdka wielkanocne to deser na medal, który zachwyca nie tylko smakiem, ale także efektownym wyglądem. Przygotujesz je w 30 minut z kilku tanich składników.

Przepis na gniazdka wielkanocne jest bardzo prosty i szybki. Ciastka przygotowuję z kruchego ciasta o smaku kakaowym (możesz pominąć dodanie kakao), któremu nadaję nietypowy kształt, korzystając z maszynki do mielenia z sitkiem o dużych oczkach.

Jak zrobi kruche gniazdka wielkanocne?

Efektowne ciastka robię z klasycznego kruchego ciasta na bazie mąki pszennej, masła, jajka i cukru, którego smak wzbogacam ekstraktem waniliowym. Do ciasta nie dodaję proszku do pieczenia, bo akurat w tym przypadku nie jest konieczny.

Z prostych składników szybko wyrabiam ciasto, a następnie formuję z niego kilka niewielkich kulek, które owijam folią i wstawiam na chwilę do zamrażalnika. Mocno schłodzone ciasto przepuszczam przez maszynkę z sitkiem o dużych oczkach, a następnie formuję gniazdka, które układam na blasze i od razu wstawiam do piekarnika. Wskazówka: do formowania gniazdek możesz również użyć rękawa cukierniczego z niezbyt szeroką końcówką. W tym przypadku ciasto nie musi być chłodzone w zamrażalniku.

Przepis: Kruche gniazdka wielkanocne

Genialne ciastka na świąteczny stół.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
201 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej uniwersalnej
  • 150 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżki kakao

Do dekoracji:

  • słoik kremu czekoladowo-orzechowego
  • kolorowe lentylki czekoladowe

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę umieść w misce i wymieszaj z cukrem, ekstraktem waniliowym oraz kakao. Dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Szybko wyrób jednolite ciasto. Podziel ciasto na małe porcje i schłodź w zamrażalniku.
  2. WykonaniePrzepuszczaj przez maszynkę mocno schłodzone ciasto małymi partiami i od razu formuj z niego małe gniazdka oraz układaj ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika.
  3. PieczeniePiecz kruche gniazdka w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 10-15 minut (czas pieczenia zależy od wielkości ciastek).
  4. DekorowanieWystudzone gniazdka napełnij kremem czekoladowo-orzechowym i udekoruj kolorowymi lentylkami.

Gotowe ciastka ozdabiam aromatycznym, słodkim kremem i kolorowymi dodatkami.

Inne propozycje kremu i dodatków do kruchych gniazdek wielkanocnych

Pyszne gniazdka z kruchego ciasta możesz również wypełnić np.:

  • marcepanem i prażonymi migdałami,
  • kremem ze śmietanki kremówki i serka mascarpone oraz cukrowymi jajkami,
  • masłem orzechowym i prażonymi orzechami arachidowymi lub orzechami w cukrowej otoczce,
  • kremem o smaku białej czekolady i migdałami w cukrowej otoczce,
  • roztopioną czekoladą białą, gorzką i mleczną oraz czekoladowymi jajkami z ulubionym nadzieniem,
  • kajmakiem i prażonymi orzechami laskowymi.
  • kremem pistacjowym lub pastą pistacjową i prażonymi pistacjami.

Do napełnienia gniazdek możesz też wykorzystać klasyczny krem z masła i budyniu, budyń czekoladowy lub waniliowy bez dodatków oraz kremy do tortów na bazie masła i cukru.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...